Be water, my friend! 12 Lectii puternice care sa-ti accelereze succesul in viata si in afaceri, de la Bruce Lee. Acum la 40 de ani de la trecerea "Legendei" in nefiinta!

Shares

Toata tineretea si adolescenta am fost un fan declarat al filmelor cu arte martiale iar Bruce Lee a fost, desigur, actorul preferat. Cred ca el a fost unul dintre motivele pentru care m-am apucat de karate.

Cred ca pentru majoritatea dintre noi, Lee Jun Fan Yuen Kam, cunoscut mai mult cu numele sau american Bruce Lee este actorul, regizorul, luptatorul, campionul, maestrul, legenda …

Cred ca  pe langa toate acestea, Bruce Lee, intr-o viata cuprinsa in 32 de ani, a revolutionat lumea artelor martiale prin tehnicile sale profunde, a fost un ganditor profund predand filozofia sa de viata, Jeet Kun Do si a creat o mostenire prin opera sa din filmele,care i-au adus apelativul de Legenda.

Personal, consider ca Bruce Lee, a fost una dintre cele mai influente personalitati ale sec. XX! Filmele si cascadoriile sale, erau executate la un nivel atat de inalt de profesionist si cu atata repeziciune, incat si-acuma ne intrebam daca au fost adevarate sau trucate.

Pentru cine nu cunoaste, Bruce Lee a fost unul dintre primii care au facut ca Martiale Chinezesti sa devina populare in Vest. Era firav, scund si cantarea foarte putin, insa „Legenda” era iute ca fulgerul. Filozofia de viata a lui Bruce Lee, Jeet Kun Do presupune munca prin arte martiale si determinarea de a-si impinge mereu performantele mintii si a corpului la un nivel superior.

La 20 iulie 1973, in timp ce discuta despre turnarea filmului „Game of Death”, Bruce sufera un atac cerebral duoa care, cerut sa doarma si nu s-a mai trezit.

La 40 de ani de la trecerea in nefiinta a celui care a fost, The Legend, am decis sa adug un omagiu celui a carui voce o am mereu in minte, sfatuindu-ma:

Be like water making its way through cracks. Do not be assertive, but adjust to the object, and you shall find a way around or through it. If nothing within you stays rigid, outward things will disclose themselves. 

Empty your mind, be formless. Shapeless, like water. If you put water into a cup, it becomes the cup. You put water into a bottle and it becomes the bottle. You put it in a teapot, it becomes the teapot. Now, water can flow or it can crash. Be water, my friend.

Ce inseamna sa „Fii ca apa”? Apa curge si se „adapteaza” mediului in care ajunge la un anumit moment dat, fara un plan prestabilit. Se poate spune ca apa nu are „asteptari” asupra a ceea ce va gasi. „Uita” imediat spatiul pe care il paraseste pentru a cauta un nou loc. Concentratia ii ramane aceeasi si atunci cand curge, dar si atunci cand se „adapteaza” la locul in care curge.  Aceasta este, cred, ceea ce vrea sa ne faca Bruce sa intelegem atunci cand spune: „be water, my friend” (fii ca apa, prietene)!

Va ofer mai jos 12 Lectii de viata cu un impact foarte puternic extrase din cartea Tao of  Jeet Kune Do, de Bruce Lee:

Prima lectie de viata – FII TU INSUTI!

“Be Yourself: Absorb what is useful, Discard what is not, add what is uniquely your own.”

Fii tu insuti: Absoarbe ceea ce iti este de folos, debaraseaza-te de ceea ce nu este si adauga valoare personalitatii tale.

A doua lectie de viata –  FII ADAPTABIL!

“Be flexible in your approach, learn from everybody and everything, don’t get locked in a particular style.”

Adapteaza-te la cei din apropierea ta, invata de la oricine si orice, nu ramane blocat intr-un anumit stil.

A treia lectie de viata – ARMONIZEAZA-TI CORPUL CU MINTEA!

“Master your mind and body, its just not enough to be smart, its just not enough to master your body. Your body and mind support each other. Your body helps turn what you think or dream up into results.” 

Antreneaza-ti mintea sicorpul impreuna; nu este suficient sa fii destept, nu este suficient sa-ti antrenezi doar corpul. Corpul si mintea se spijina reciproc. Corpul te ajuta sa transformi ceea ce crezi sau visezi in rezultate.

A patra lectie de viata – APLICA CEEA CE STII!

“Apply what you know: Just knowing is not enough, you must apply; willing is not enough, you must do. Test your self all the time.” 

Aplica ceea ce stii: Nu este de suficient doar sa cunosti, trebuie sa si aplici ceea ce stii. A vrea, nu este de ajuns, trebuie sa si faci. Testeaza-te tot timpul.”

A cincea lectie de viata – FII O MINTE „DESCHISA”!

“Keep an open mind.You have to be willing to throw out what you already know and have a curiosity to explore new paths. If you’re cup is already full, you can’t learn new things. First empty your cup.” 

Fii o minte deschisa. Trebuie sa fii dispus sa renunti la ceea ce deja stii si sa ai curiozitatea de a explora cai noi. Daca esti un pahar ce este deja plin, nu mai poti invata lucruri noi. Prima data, goleste paharul.

A sasea lectie de viata – INTOTDEAUNA FII TU INSUTI!

“Always be yourself, express yourself, have faith in yourself, do not go out and look for a successful personality and duplicate it.”

Intotdeauna fii tu insuti, exprima-te natural, lupta-te cu tine insuti, nu privi in afara si nu cauta o personalitate de succes pe care sa o copii.

A saptea lectie de viata – FERESTE-TE DE PERFECTIONISTI!

 “I fear not the man who has practiced 10,000 kicks once, but I fear the man who has practiced one kick 10,000 times.”

Nu mi-e frica de acela care practica 10.000 de lovituri odata, dar mi-e frica de acela care practica o lovitura de 10.000 de ori.

A opta lectie de viata – NU EXISTA LIMITE!

“If you always put limit on everything you do, physical or anything else. It will spread into your work and into your life. There are no limits. There are only plateaus, and you must not stay there, you must go beyond them.”

 Daca iti pui mereu limite in tot ceea ce faci, fizic sau orice altceva, acestea iti vor limita munca si viata. NU exista limite. Exista doar anumite trepte, pe care tu nu trebuie sa zabovesti, trebuie sa le depasesti.

A noua lectie de viata – FII FLEXIBIL!

“Notice that the stiffest tree is most easily cracked, while the bamboo or willow survives by bending with the wind.”

Poate ca ai observat ca lemnul de brad este usor de spart,  in timp ce bambusul sau salcia supravietuiesc si se apleaca odata cu vantul.

A zecea lectie de viata – TINTESTE MAI SUS DECAT TI-AI PROPUS!

“A goal is not always meant to be reached, it often serves simply as something to aim at.”

Menirea unui obiectiv nu este in totdeauna acela de a fi atins, el serveste de obicei ca ceva la care sa visezi.

A unsprezecea lectie de viata – EFORT PUTIN, PUTERE MARE!

“The less effort, the faster and more powerful you will be.” 

Cu cat este mai putin efort, cu atat mai rapid si mai puternic vei fi.

A doisprezecea lectie de viata  – IA LUCRURILE ASA CUM SUNT!

“Take things as they are. Punch when you have to punch. Kick when you have to kick.”

Ia lucrurile asa cum sunt. Loveste cu pumnul cand trebuie sa dai cu pumnul. Loveste cu piciorul cand trebuie sa dai cu piciorul.

Acum, la incheiere, as dori sa aflu parerea ta sincera: Crezi ca aceste lectii mai sunt valabile si dupa 40 de ani? Ar fi utile de aplicat si in viata de zi cu zi sau cariera profesionala?

Iti multumesc si iti urez un week-end placut!

Comments

About the Author Adrian Iacob

Online Business & Marketing Sr. Consultant, Strategist

follow me on: