15 Lectii de curaj si leadership de la Nelson Mandela – Tribut

Share

La inceputul saptamanii, fostul presedinte sud-african si castigator al Premiului Nobel pentru Pace, Nelson Mandela a trecut in nefiinta, la casa sa din Johannesburg . Omul care si-a dedicat intreaga viata, chiar cu pretul libertatii, luptei pentru discriminare rasiala, si care a reusit sa instaureze in Africa de Sud o democra?ie pasnica este considerat unul dintre cei mai mari lideri ai timpurilor noastre. Anul acesta implinise  95 de ani  (n. 18 iulie 1918 – d. 5 decembrie 2013).

Pentru a sarbatori mostenirea lasata de acest mare OM si luptator cu mainile goale, acestei lumi , am ales sa aduc in atentie  cateva  citate favorite ale lui Mandela despre leadership si despre curaj. Consider ca fiecare poate trage invataminte, fiecare citat reprezentand o adevarata perla de intelepciune!

Te invit sa-ti aleg si tu un citat preferat , desi cred ca iti va veni destul de greu sa alegi doar unul singur.

Dumnezeu sa te ierte, domnul Mandela!

 1. Este intelept sa-i convingi pe oameni sa faca lucruri astfel incat sa-i faci sa creada ca a fost propria lor idée.
 2. O minte inteleapta si o inima buna alcatuiesc intotdeauna combinatia perfecta.
 3. Este mai bines a conduci din spate si sa-i pui pe altii in fata, mai ales atunci cand sarbatoresti Victoria, atunci cand apar lucruri frumoase. Sa iesi in prima linie atunci cand apare pericolul. Atunci vor aprecia oamenii felul cum ii conduci.
 4. Cea mai mare realizare in viata nu consta in a nu esua niciodata, ci in felul in care te ridici si cresti de fiecare data cand esuezi.
 5.  Fiecare om se poate ridica deasupra circumstantelor si poate atinge succesul, daca este dedicate trup si suflet si pasionat de ceea ce face.
 6. Un lider bun se poate angaja intr-o dezbatere sincer si deschis , stiind ca in cele din urma atat cat si partea cealalta, vor fi mai aproape de o solutie, si, astfel, vor iesi mai puternici. Nu ai aceasta idee , atunci cand esti arogant , superficial si neinformat .
 7. Nu poti gasi o pasiune din a cauta rezolvarea problemelor mici pentru o viata care este mai mica decat cea in care esti capabila sa traiesti .
 8. Am invatat ca, curajul nu inseamna  lipsa fricii , ci triumful acesteia. Viteaz nu este cel, care nu simte ce este frica, ci cel care invinge  frica.
 9. Daca vorbesti cu un om intr-o limba pe care o intelege, vorbele tale ii vor ajunge la cap. Daca vorbesti cu un om pe limba lui, cuvintele ii vor ajunge la inima.
 10. Nimeni nu se naste pentru a dusmani o alta persoana din cauza culorii pielii sale , sau trecutul sau , sau religia . Oamenii trebuie sa învete sa urasca , si în cazul în care ei pot învata sa urasca , ei pot fi învatati sa iubeasca , pentru dragostea vine mai natural pentru inima omului decât opusul sau . 
 11. Educatia este cea mai importanta arma pe care o poti folosi pentru a schimba lumea.imposibil
 12. Orice lucru pare imposibil, pana cand se termina.
 13. Ceea ce conteaza mai mult in viata nu este simplul fapt ca traiesti. Ceea ce conteaza mai mult este reprezentat de ceea ce face o diferenta semnificativa in vietile altora in viata pe care o duc acestia.
 14. Dupa ce escaladezi un varf, constati ca mai sunt inca multe dealuri de urcat.
 15. Cand apa incepe sa fiarba este o nebunie sa incerci sa opresti caldura.

Care este citatul  tau preferat, domnule  Mandela?

Comments

About the Author Adrian Iacob

Online Business & Marketing Sr. Consultant, Strategist

follow me on: