27 Leaderi de Business ai zilelor noastre despre cartile lor favorite

Share

O vorba romaneasca spune ca „Cine are carte, are parte!”, iar realitatea a confirmat-o de fiecare data.

Desi poate parea ca suna mai mult a lauda sa auzi ca oamenii care conduc afaceri de milioane de dolari  mai au timp sa si citeasca, realitatea este cu totul alta. Antreprenorii de succes, nu au ajuns acolo unde au ajuns fara sa se inspire sau sa urmeze sfaturile unor scriitori, care la randu-le, au dovedit valoare prin durabilitatea peste timp. Si chiar daca timpul le este foarte bine dramuit, isi rezerva in permanenta timp si pentru lectura.

Am aflat recent dintr-un articol aparut in Business Insiders, despre 27 de leaderi de business care conduc companii de multe milioane de dolari, si despre cartile lor preferate; carti care, fie ca sunt de specialitate sau de beletristica, au costituit  sau constituie o sursa de inspiratie si lumina in calea succesului .

1. Astfel, CEO-ul Companiei Yahoo!, Marissa Mayer, a dezvaluit  intr-un interviu acordat celor de la Little Pink Book,  ca cartea ei preferata este „The Design of Everyday Things” (Designul lucrurilor de zi cu zi – Edit.Publica, 2002), scrisa de Donald Arthur Norman.

2. Mark Zuckerberg, fondatorul si CEO-ul Facebook, spune intr-un interviu acordat cotidianului New Yorker ca celebra epopee al lui Virgilius “Eneida este una din cartile lui preferate. Zuckerberg declara ca a citit prima oara “Eneida” in liceu, cand studia limba latina si a ramas impresionat de urmatorul sfat: “knows no boundaries in time and greatness”(nu se cunosc granite pentru timp si pentru maretie.)

3. Celebrul om de afaceri Donald Trump, a declarat, potrivit ShortList Magazine, ca  “The Power of Positive Thinking”( Forta gandirii pozitive) de Norman Vincent Peale este cartea care l-a inspirat sa depaseasca unul din cele mai proaste momente din viata sa; un moment  cand avea datorii de miliarde de dolari. Pentru publicatia Psychology Today Donald povesteste:

Tatal meu a fost prieten cu Norman Vincent Peale si eu am citit Forta gandirii pozitive. Eu sunt un optimist prudent dar cred cu fermitate in puterea de a fi pozitiv. Cred ca aceasta m-a ajutat. Am refuzat sa adopt o gandire negativa la orice nivel chiar si atunci cand ingrijorarile au fost mari. Aceasta decizie a insemnat si o lectie foarte buna care m-a ridicat la un nivel mai superior. Este o cale buna de a progresa.

4. Tony Hsieh, CEO-ul companiei Zappos, a declarat pentru USA Today ca a citit cu mare placere “Tribal Leadearship: Leveraing Natural Groups to Build a Thriving Organization”, de Dave Logan, John King si Halee Fischer-Wright. Lucrarea decodifica multe din lucrurile pe care le facem in mod instinctual si „...furnizeaza un cadru excelent pentru toate companiile, care vor sa promoveze cultura organizationala la un alt nivel”, a spus Hsieh.

TEORIA FERICIRII

Alte carti preferate  mentionate de Hsieh sunt: “Peak: How Great Companies Get Their Mojo from Maslow”, de Chip Conley si “The Happiness Hypothesis: Finding Modern Truth in Ancient Wisdom”(tradusa la editura Amaltea cu titlul, Teoria fericirii), de Jonathan Haidt.

5. Renumitul CEO al companiei OWN Network, nimeni altul decat cunoscuta, Oprah Winfrey,  spune ca “Sa ucizi o pasare cantatoare” de Harper Lee, un roman brutal si onest, ce se construieste pe marginea unor subiecte mereu de interes precum rasismul, conflictele sociale si pierderea inocentei copilariei, totul filtrat prin ochii unei fetite,  Scout Finch, este cartea ei preferata. Vedeta de televiziune a aparut chiar si in documentarul lui Mary McDonagh Murphy despre aceasta carte care a fost tradusa si in romaneste anul acesta, si o puteti gasi aici.

...Sa ucizi o pasare cintatoare (Editia 2013)6. CEO-ul Corporatiei canadiene IMAX( Image MAXimum), Richard Gelfond, mentioneaza ca si carte preferata, romanul autobiografic “LIFE”, autobiografia muzicianului Keith Richards de la Rolling Stones. “Omul acesta a avut o viata foarte interesanta, nu-l pot asemana cu nimeni”, a declarat Gelfond pentru Fox Business News.

7. Carlos Ghosn, CEO-ul Renault-Nissan, declara pentru acelasi Fox Business Neww, ca romanul preferat este  “The Reader”(Cititorul, editura Polirom) de Bernhard Schlink, un roman a carui actiune se petrece in Germania postbelica si ilustreaza tulburatoarea poveste a unei iubiri neobi?nuite, dintre un adolescent si o femeie cu dou?zeci de ani mai in varsta. Povestea lor se intrerupe, dar se reia neasteptat dupa cativa ani, cand tanarul, acum student, isi regaseste iubita de altadata  judecata pentru faptele comise pe vremea cand era supraveghetoare intr-un lagar SS din apropierea Cracoviei. Romanul, pe care l-am citit si eu in urma cu vreun an, a inspirat o ecranizare de succes (cu Ralph Fiennes si Kate Winslet in rolurile principale), care a fost de cinci ori nominalizata la Oscar si la Premiile Bafta si a castigat un Glob de Aur. “Fiul meu mi-a oferit aceasta carte si mi-a placut”, a declarat Ghosn pentru Fox Business News.

8. Muhtar Kent, CEO-ul Coca Cola, numeste ca si carte preferata “The Ascent of Money: A Financial History of the World”, scrisa de istoricul britanic profesor la Harvard, Niall Ferguson, un roman de non-fictiune, care realizeaza o cronica a evolutiei sistemului financiar, de la inceputuri si pana astazi. “Imi plac cartile de economie…”, a declarat Muhtar Kent pentru FBN. “…iar asta este cea mai buna pe care am citit-o”.  Pentru cei interesati, cartea poate fi dowloadata de aici.

O versiune pentru televiziune sub forma de film documentar  in nararea profesorului Ferguson, a fost realizata de catre  Channel 4 (UK) si PBS (US). Desi este putin cam lunga (240 min.), merita urmarit cu atentie caci urmareste decrierea intregii istorii a banilor, bancilor si a creditelor bancare.

 

– va urma-

Comments

About the Author Adrian Iacob

Online Business & Marketing Sr. Consultant, Strategist

follow me on: