5 caracteristici prin care ii poti identifica pe oamenii care NU reusesc in viata si in afaceri

Aproape toata lumea cauta si vrea sa afle „SECRETELE” elementelor care conduc catre un obtinerea SUCCESULUI, cat mai rapid si mai mare cu putinta, cu un consum cat mai mic de timp, bani si munca … Cand de fapt, ar trebui sa caute sa-si analizeze propriile capacitati, resurse si rezultate, din care sa invete ceva, sa invete cum sa-si planifice viata si viitorul, sa caute modalitati de optimizare, si sa invete sa se cunoasca pe ei insisi!
Poate parea paradoxala aceasta ultima afirmatie, dar din experienta proprie, trebuie sa afirm cu tristete, ca sunt foarte putine persoane care si-ar putea raspunde, doar pentru ei, cu sinceritate, la aceste aparent banale, intrebari:

Cine sunt eu? Care este rostul venirii mele pe lume? Ce anume ma motiveaza cu adevarat sa fac, ceea ce fac? Care este persoana despre care vor vorbi urmasii, dupa ce nu voi mai fi?

Astfel ca, daca „secrete” ale reusitei nu pot sa iti ofer, oricat de mult mi-as dori, m-am gandit in schimb ca, din experienta proprie de peste 20 de ani de studiu si interactiuni cu mii si mii de oameni, din diferite domenii si de diferite varste, 5 elemente de facto pe care le-am identificat si care, sper sa te ajute si pe tine in acelasi scop de a-i identifica la randu-ti, care sunt acei oameni care NU reusesc in orice actiune intreprind. 
Deci,ce  caracteristici au in comun cei care NU reusesc?

1. Refuza schimbarea

Tuturor oamenilor care se multumesc cu ceea ce au, care se resemneaza urmare a unor convingeri limitative de genul: „Si parintii mei au trait asa…”, „Ce-mi trebuie mai mult de atat?”, „Nu e de mine sau de nasul meu!”, „Nu merit asta!”, „Nu am pregatire/ cunostinte/ experienta/capital/timp s.a.” – le este si le va fi mereu mai comod sa ramana ceea ce sunt si sa faca in mod repetat ceea ce fac toti. Au o incapacitate cronica de a iesi din zona de confort, de a intelege lumea cu alti ochi cu fiecare etapa care trece prin viata lor.

Pe de alta parte, oamenii care au succes, atat in viata cat si in afaceri, se confrunta aproape zilnic cu schimbarea. Si nu as spune chiar ca le place (caci orice schimbare vine la pachet si cu o doza de renuntari, dureri, remuscari) insa, o trateaza ca pe orice problema care necesita o rezolvare. Iar atunci cand se simt blocati, sau se gasesc in situatii, aparent fara iesire, cauta raspunsuri si solutii. Mai intai in bagajul de experiente acumulat, apoi la experti, consilieri sau specialisti pe domeniul in care apare „problema”.

Un om ajunge sa aiba cu atat mai mult succes cu cat invata mai multe din esecuri si le transforma in succes. Asta este adevarata schimbare! Am citit-o la multi autori straini de renume(John Maxwell, Jim Rohn, Anthony Robbins s.a) insa am aflat-o si din povestile adevarate ale unor antreprenori sau manageri romani(Florentin Banu, Amalia Sterescu, Marius Ghenea, si multi altii)pe care i-am intalnit si cu care am conversat in special prin intermediul evenimentelor Business Days.

Oamenii care nu reusesc niciodata in viata vor refuza mereu schimbarea!

2. Sunt mereu ocupati cu … rutina

Este o diferenta fundamentala intre a te ocupa cu ceva ce te conduce, pas cu pas, acolo unde vrei sa ajungi, si sa fii ocupat cu sarcini rutiniene care nu-ti pot aduce decat o … apreciere asupra „serviciului” bine facut „: („Excelent fel de mancare!”, „Ai facut o curatenie exemplara. Bravo!”, etc) sau in cel mai rau caz, reprosuri de genul: „Iar ai stat toata ziua la televizor/calculator/pe Fb!” sau „Toata ziua stai la povesti si barfe cu vecinii/prietenii!” si exemplele pot continua. Si sunt sigur ca si tu, cunosti destule persoane care se incadreaza in aceste tipare, nu-i asa?

De ce se intampla acest lucru?  ei bine, eu cred (si nu sunt singurul) ca singura explicatie valabila este aceea ca, acestor oameni le lipseste … VIZIUNEA si nu isi cunosc MISIUNEA pe care o au pe acest Pamant! Eu cred ca, misiunea unui om pe pamant nu se reduce doar la a termina o scoala, a-ti intemeia o familie si a-ti gasi un serv-ici de la care sa iesi la pensie si sa faci pe plac nepotilor. NU! NU! NU!

Pentru mine, viziunea pentru evolutie este VITALA, este, dupa cum spunea si Jonathan Swift „… arta de a vedea lucruri invizibile.” Iar MISIUNEA,  pentru mine este ceva ce alegi TU sa faci, nu este ceva pentru care ai fost „facut” . Bineinteles ca, misiunea se schimba si evolueaza pe masura ce te schimbi si tu si evoluezi. Multi oameni nu cred ca pana si personalitatea poate fi ceva ce se poate schimba, la fel precum iti schimbi „ascuti” abilitatile sau trai pasiunea.  Insa singura constanta in viata este, cea de care am vorbit la primul punct – schimbarea. Iar oamenii care refuza schimbarea sunt mereu ocupati cu … rutina! 🙂

3. Sunt imprastiati si dezorganizati

… desi, in aparenta, poate exista si ordine in activitatile sau viata lor. Insa ordinea si disciplina, fara viziune nu conduce decat la … ziua de maine! Stiu ca pot parea rautacios, insa, repet, nici mie nu imi vine deloc bine sa o spun.

Si mai este un alt mare adevar care trebuie spus, desi… doare: viziunea fara actiune este un vis cu ochii deschisi, un cosmar, este doar timp pierdut in timp (!) ce atunci cand viziunea  este insotita de actiune   poate schimba lumea.

Oamenii sunt imprastiati si duc lipsa adeseori de disciplina si uneori de integritate referitoare la propria persoana, pentru ca se mint foarte usor fara sa aiba un plan al vietii – o „destinatie” – nimic concret care sa ii indrepte catre visurile pe care le au.  Oamenii care refuza schimbarea sunt mereu ocupati cu … rutina si sunt imprastiati si dezorganizati.

4. Au un nivel al increderii de sine foarte scazut

… desi putini o vor recunoaste si vor cere ajutor. Majoritatea oamenilor sunt constiinciosi si disciplinati acolo unde isi desfasoara activitatea, avand o maxima incredere in hotararile si deciziile „sefului” (pe care nu le accepta in totalitate de fiecare data). La fel se intampla si in familie, cand, sub pretextul iubirii si al increderii, responsabilitatea de a lua decizii este lasata pe umerii partenerului (partenerei). 

Acest lucru, pana la un anumit punct, nu este rau, doar ca, in lipsa luarii unor decizii repetate si al luarii deciziilor, apare fuga de responsabilitate, scade stima de sine, apar anumite limitari, frici…Dar si lipsesc rezultatele in plan personal, nu au o motivatie proprie care sa ii determine sa mai ia si decizii, nu doar sa faca alegeri, iar acest lucru care nu ii va scoate niciodata din anonimat. Oamenii care refuza schimbarea sunt mereu ocupati cu … rutina si sunt imprastiati si dezorganizati, dar si niste eterni anonimi!

5. Nu au construit un plan strategic care sa dea sens actiunilor proprii dar nici o scara  de valori proprii, identificata care sa le indrume alegerile si actiunile. 

Fiecare dintre noi ne ducem existenta si ne desfasuram activitatile conform unor valori, principii si credinte despre care suntem mai mult sau mai putin constienti, le cunoastem mai mult sau mai putin, si doar foarte putini cauta sa le identifice pentru ca, in functie de ierarhia acestora, sa-si construiasca un plan strategic pe care sa il urmeze pentru materializarea visurilor si atingerea destinatiilor propuse.

Bine, bine o sa-mi spui, chiar am nevoie de plan, strategie sau scara de valori? DA! Indubitabil, expresia preferata a unei prietene! Si asta pentru ca valorile ne pot ajuta sa accedem pe culmile cele mai inalte, sa atingem orice obiectiv propus… Misiunea, Viziunea si Valorile in care credem cu sfintenie sunt cele care ne fac cu adevarat sa ne trezim cu noaptea in cap si care, la oamenii care refuza schimbarea, sunt mereu ocupati cu … rutina si sunt imprastiati si dezorganizati, dar si niste eterni anonimi, nu le vom regasi!

Insa, in toate cele ce am scris in acest articol, sper sa ma insel! Si cred cu tarie, ca ORICE OM POATE REUSI, deoarece fiecare om s-a nascut bogat, pentru a reusi! Doar SA VREA, SA  ACCEPTE SI SA … CEARA! Sa ceara explicatii, sa ceara ajutor, sa ceara mai mult de la cei care, prin rezultatele obtinute, demonstreaza CA SE POATE!

La final, am sa iti ofer un mic CADOU, in semn de respect si recunostinta pentru ca ma citesti si pentru ca … VREI MAI MULT DE LA TINE! Simt asta, chiar daca nu suntem fata in fata! Ce iti ofer acum, este un instrument care te va ajuta sa afli singur CARE  ESTE SCARA  TA  DE  VALORI!

Este un instrument creat si adaptat dupa Peter Senge (MIT) si Robert Dilts (unul dintre dezvoltatorii NLP-ului). Cu ajutorul lui iti definesti prioritatile in viata pentru a-ti stabili prioritatile si a face alegerile potrivite. Primeste Cadoul meu si fa-ti Testul Scarii Valorilor acum, urmand acest link.

 

 

5.

Comments

About the Author Adrian Iacob

Online Business & Marketing Sr. Consultant, Strategist

follow me on: