5 Lectii de Succes de la Muhammad Ali, alias Cassius Clay – The Greatest

Muhammad Ali (nascut Cassius Marcellus Clay, in 17 Ianuarie 1942), supranumit “The Greatest(Cel mai mare)   este unul dintre cei mai mari campioni de box ai tuturor timpurilor, desemnat „Sportivul secolului”  in 1999 si de revista american? „Sports Illustrated„. Pe langa aceaasta, Ali este considerat si unul dintre cei mai populari sportivi al tuturor timpurilor. Desi se lupta cu o boala necrutatoare din 1984, de cand a fost diagnosticat cu Parkinson, el a participat la festivitatea de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Londra, in 2012.

Personal, desi nu am fost niciodata un impatimit al acestui joc nobil, Muhammad Ali m-a inspirat de cand am avut prilejul sa il vad pentru prima oara, atat ca atitudine sportiva (despre care s-a scris destul de mult) dar si ca parinte sau filantrop.

Totusi, cariera sa sportiva, marcata de evenimente precum cele 3 batalii istorice cu neinvinsul(pana atunci) Joe Frazier((click pe nume ptr. a urmari intreg meciul, 1971), una cu o alta legenda George Foreman(click pe titlu ptr. a urmari intreg meciul, 1974), a inregistrat doar 5 infrangeri si 56 de victorii din toate meciurile jucate!

Muhammad Ali: His Life and TimesSpuneam ca primul lucru pe care il poate remarca oricine il vede sau il aude pe Muhammad Ali  este atitudinea, iar cititorul care ii citeste biografia autorizata scrisa de Thomas Hauser,  Muhammad Ali: His Life and Times(download FREE pentru Kindle de aici), poate afla si cat de de mult a muncit Ali la atitudinea pozitiva care la impins mereu sa nu renunte si sa mearga mai departe!  De altfel, speechurile sale, la fel ca si meciurile in care a boxat, au devenit celebre si inspirationale in toata lumea.

Din biografia scrisa de Thomas Hauser am extras 5 lectii de succes care, cred eu, sunt si vor ramane valabile mereu, oriunde si in orice domeniu de activitate profesionala sau extra-profesionala!

 5 Lectii de Succes de la Muhammad Ali, alias Cassius Clay – The Greatest

 1. PUTEREA CUVINTELOR ROSTITE

I am the greatest, I said that even before I knew I was.” (Eu sunt cel mai mare, am spus asta inainte sa stiu ca voi fi) este una dintre declaratiile favorite ale marelui campion, si printre cele mai cunoscute in intreaga lume.
Muhammad Ali este exemplul omului care a declarat intotdeauna ceea ce voia sa faca sau sa devina. Chiar daca a fost vorba de a refuza inrolarea in armata! El a crezut foarte mult in puterea cuvintelor rostite, in faptul ca aceste cuvinte rostite devin seminte ale gandirii, si ca ulterior, gandurile creeaza o Viziune si un Vis. Spune ceea ce vrei sa vezi, NU ceea ce vezi!

2. PUTEREA VIZUALIZARII

Champions aren’t made in the gyms. Champions are made from something they have deep inside them — a desire, a dream, a vision.” (Campionii nu sunt facuti in salile de sport. Campionii sunt facuti din ceva ce au adanc in interiorul lor – o dorinta, un vis, o viziune)

Fiecare om este nascut pentru a avea succes! Si in fiecare dintre noi exista un campion care are o dorinta, un vis, o viziune pentru a face mai mult, a realiza si a-si creste mai mult nivelul afacerii sau standardele de performanta acolo unde isi desfasoara activitatea sau in viata personala. Tu poti iti vizualiza visul cu ochii mintii astfel incat sa vezi ceea ce nu se vede?

3. PLATESTE ACUM PRETUL, JOACA-TE MAI TARZIU

“I hated every minute of training, but I said, “Don’t quit. Suffer now and live the rest of your life as a champion.”(Am urat fiecare minut de antrenament, dar mi-am spus: NU RENUNTA! Sufera acum, si traieste restul vietii ca un campion)

Aceasta lectie este poate una dintre cele mai importante lectii, daca nu cea mai importanta, pe care o putem invata de la Ali! Pentru ca nici un lucru frumos si durabil in viata nu se obtine fara greutati sau lucruri ce par grele. Succesul in viata profesionala sau particulara se obtine prin plata unui pret format indeosebi dintr-un efort intens, perseverenta si vointa, iar acesta trebuie platit de fiecare. Doar TU decizi cand vei plati acest pret: mai devreme sau mai tarziu! Sunt oameni care nu vor sa il plateasca niciodata, dar vai de ei ce viata pe care o obtin caci nu exista nici un substitut pentru munca grea! Chiar si marele campion a recunoscut durerea ce il pisa in fiecare zi. Oricum, tu, cel care citesti aceste randuri esti printre cei care stiu ce vor sa faca in viata. Nu-i asa?

4. CREDINTA IN PUTERILE TALE (STIMA DE SINE) ESTE CEA MAI PUTERNICA CREDINTA

It’s lack of faith that makes people afraid of meeting challenges, and I believed in myself.”(Este lipsa de credinta ceea ce face ca oamenii sa se teama de provocari, insa eu am crezut in mine)

O puternica stima de sine, o credinta neconditionata in puterile tale te poate conduce sa obtii ceea ce doresti sa obtii. Tu nu poti fi un om de succes daca nu ai o stima de sine puternica si nu crezi in puterile tale! Crede cu tarie in puterile tale si ai incredere totala in TINE!

5. SUCCESUL SE OBTINE IN PRIMUL RAND IN MINTE

The fight is won or lost far away from witnesses – behind the lines, in the gym, and out there on the road, long before I dance under those lights.”(O batalie este castigata sau pierduta departe de martori – in spatele ringului, in sala de spart, si de-a lungul intregului drum, cu mult inainte de a „dansa” in lumina reflectoarelor)

Aceasta ultima lectie face trimitere la lectiile anterioare subliniind rolul absolut al fiecareia. Inainte de a obtine sau realiza ceva in viata, acel ceva trebuie vizualizat in minte. Pentru a deveni un invingator in realitate mai intai trebuie sa devii un invingator in mintea ta. De aceea trebuie sa plantezi seminte de succes inainte de a obtine succesul.

Ca o concluzie finala tot Muhammad Ali spune ca „It’s hard to beat a guy when he’s got his mind made up that he’s going to win.” (Este greu sa bati un tip cand mintea acestuia ii este programata pentru a castiga)

As mai putea sa adaug ceva?  Doar o urare: Fii si tu ca Muhammad Ali: Determinat, Abil, Perseverent, Luptator si cu Atitudine de INVINGATOR!

Comments

About the Author Adrian Iacob

Online Business & Marketing Sr. Consultant, Strategist

follow me on: