Decalogul Deciziilor Destepte – Cele 10 Decizii Care Te Conduc Catre O Viata Implinita

Decalogul Deciziilor Destepte

Toate rezultatele pe care le obtinem in viata vin ca rezultat al unor decizii! Legat de decizii, Anthony Robbins, unul dintre mentorii mei, spunea la Seminarul de 4 zile de la Londra un lucru foarte profund, si anume ca: „Deciziile sunt momentele in care destinul tau capata viata. Sunt cheia schimbarii. Deciziile sunt destinul tau!

De cate ori afirm acest lucru, mi se spune ca alegerile sunt cele care conduc la rezultate. Da, este adevarat, dar daca stam sa ne gandim putin, chiar pentru a alege ceva de altceva este nevoie de o … decizie! 🙂

Deciziile deci, sunt probabil cel mai incitant si mai dificil domeniu al dezvoltarii omului matur pentru ca ele sunt direct legate de destinul sau!

Acum, gandeste-te putin… Cati oameni de succes ai cunoscut sau ai vazut care sa nu-si asume responsabilitatea propriilor decizii?

Raspuns: NICI UNUL!

Nu exista om care sa fi atins succesul sau sa fi realizat ceva maret in viata urmand deciziile luate de altii!

Daca vorbim de filonul vocatiei proprii lucrurile se schimba! In cartea, Decizii Radicale pentru oameni destepti, Andy Szekely  „impinge” pe fiecare cititor sa ia decizia de a „sapa cu dedicare in stanca propriei evolutii pentru a gasi la un moment dat, aurul cautat.

Personal cred ca viata este prea frumoasa ca sa o traim prin paradigmele celorlalti, iar asta nu sufera amanare. De aceea, desi nu sunt de acord cu folosirea, decat in cazuri extreme, a cuvantului TREBUIE, cred ca in cazul unicitatii personale si a exprimarii ei in lume, el este insa potrivit.

Decalogul Deciziilor Destepte pe care vreau sa ti-l propun in continuare este o colectie de 10 decizii pe care Andy le-a adunat ca rezultat al experientei acumulate de-a lungul carierei, si sunt decizii pe care orice om matur le are de luat daca vrea sa duca o viata implinita si echilibrata.

Dar mai inainte de a lua decizia de a citi mai departe te provoc sa iti raspunzi sincer la urmatoarea intrebare:

„Vreau sa traiesc restul vietii ca un robot, pe baza conditionarilor societatii, sau imi doresc sa traiesc ca un om liber inspirandu-i si pe altii sa faca la fel?”

Si pentru o mai mare claritate intre termenii alegeri si decizii, conform lui Andy, si ii impart parerea…

„DECIZIILE sunt importante atunci cand VREI sa o rupi cu trecutul,
ALEGERILE sunt esentiale cand vrei sa iti CREEZI viitorul.” ~ ANDY SZEKELY

De ce as avea nevoie de acest decalog de decizii? – ai putea intreba.

Ei bine, statisticile spun ca 70% din oameni se motiveaza mai mult si mai bine atunci cand trebuie sa evite o durere sau un pericol decat atunci cand are de urmarit un rezultat care ii aduce o stare de bine si de placere. In aceasta a doua categorie intra antreprenorii, freelancerii si in general oamenii cu apetenta la risc motivati de dorinta de performanta si succes si care iau decizia de a-si lua destinul in mainile proprii. (Cu siguranta si tu faci parte din aceasta categorie, din moment ce citesti aceste randuri, asa ca, da-mi voie sa te felicit!)

Deci, daca vrei intr-adevar sa lasi in urma trecutul si sa iei cateva decizii majore si esentiale pentru viata ta, este bine sa constientizezi in profunzime ca deciziile cele mai importante nu se refera la comportamente sau obiceiuri, ci la convingeri. Convingerile sunt cele care te impiedica sa mergi mai departe sau, dimpotriva, te propulseaza catre succes mai mult decat orice altceva.

Sa-ti dau doar cateva exemple
• Unii oameni cred si au convingerea ca nu merita sa castige mai multi bani si… ghici ce se întâmpla? … „Viata, le confirma” ca … nu merita!
• Altii cred sau au convingerea ca nu sunt in stare sa isi gaseasca perechea potrivita. Rezultatul? Trec de la o relatie la alta si constata mereu in fiecare caz ca si-au dezamagit partenerul si ca acesta isi cauta acum pe altcineva. In concluzie? Vor trai pana la sfarsitul vietii cu speranta nefructificata ca vor gasi partenerul/partenera potrivit(a)…
• In mod si mai dramatic, altii cred despre ei însisi ca sunt incapabili sa se descurce in viata, iar viata le confirma cu varf si îndesat acest lucru … Cel mai întelept citat pe care l-am auzit vreodata în legatura cu aceasta realitate îi apartine lui Henry Ford, si cu siguranta nu iti este strain:

„Daca tu crezi ca poti sau crezi ca nu poti, ai dreptate in ambele cazuri! „

Decalogul deciziilor destepte pentru oameni maturi

A. Decizia descoperirii UNICITATII personale.

1. Cel mai important lucru pentru mine este sa imi descopar si sa imi exprim unicitatea in lume.

Aceasta decizie este cea mai importanta dintre toate pentru ca te asigura ca nu ai trait degeaba. Odata luata aceasta decizie, vei fi pus drumul autodescoperirii si al daruirii.

B. Cele trei decizii ale independentei tale financiare:

2. Ma bazez exclusiv pe abilitatile mele pentru a-mi asigura independenta financiara.

3. Merit sa fiu independent financiar si sa devin bogat pentru simplul motiv ca am luat aceasta decizie. Si asa si este!

4. Nu astept nici o oportunitate pana cand nu creez mai intai valoarea care sa o genereze.

C. Cele trei decizii ale performantei tale personale:

5. Performanta mea depinde de starea fizico-emotionala in care ma gasesc, de aceea, inainte de orice performanta sunt responsabil sa imi recreez energia si vitalitatea.

6. Cheia performantei este alegerea obiceiurilor pe care sa le pastrezi si a celor la care sa renunti. Aleg sa renunt la obiceiurile proaste si exersez sa creez cate un obicei bun in fiecare zi.

7. Sunt responsabil pentru toate lucrurile care mi se intampla, chiar daca originea lor pare extraordinara – eu le-am atras – de aceea nu ma voi plange si nu ma voi plange si nu voi judeca pe ceilalti pentru nemultumirile mele.

D. Cele trei decizii ale implinirii tale relationale:

8. Sunt demn de iubire pentru ca asa m-am nascut, nu pentru ca fac ceva care este recompensat cu iubire. Merit sa iubesc si sa fiu iubit(a).

9. Oamenii se intalnesc din doua motive: sa se ajute reciproc in dezvoltarea individuala si/sau sa traiasca viata mai din plin decat ar fi putut-o trai separat. Ma voi purta cu cei din jur conform acestei posibilitati … fie invat ceva ce am nevoie, fie traiesc mai fericit decat singur.

10. O relatie matura este o experienta in care intri in primul rand ca sa oferi si abia in al doilea rand ca sa primesti. Aleg sa intru in relatii mature.

Acest set de decizii te vor pune la adapost de cele mai nocive emotii rezultate din drumul tau spre performanta si succes: dezamagire, frica, rusine, vina, furie, iar dintre toate acestea, rusinea si vina sunt cele mai nocive!

Odata luate si insusite aceste decizii la nivel profund, ele iti vor elibera calea catre succes si performanta reala. Impreuna cu disciplina de a actiona consecvent, aceste decizii prezinta cheia pentru dezvoltarea ta personala continua.

Din nevoia unei abordari mai generale care sa inglobeze toate cele 4 parti ale acestui decalog: descoperirea unicitatii personale, independenta financiara, performanta personala si implinirea relationala, Andy, a adaugat inca o decizie – un fel de concluzie a „decalogului deciziilor destepte” ce suna astfel:

A 11-a decizie. Cheia fericirii este inteligenta de a doza corect felul in care iti folosesti intelectul, inima si instinctul, iar aceasta inteligenta are o natura intuitiva.

Daca iti vei pastra mintea deschisa, inima plina de compasiune si atentia treaza vei gasi acel „bun simt” care iti fara gres cand sa continui si cand sa te opresti, cand e prea putin si cand e prea mult. De fapt, numai tu poti sa decizi aceste lucruri.

La final, iti recomand ca in cazul in care nu reusesti sa iti achizitionezi cartea lui Andy, Decizii Radicale (desi ti-o recomand din toata inima caci contine mult mai multe lucruri detaliate, principii, instrumente + un cd introductiv si ce este mai important, Programul de 30 de zile pentru decizii radicale), sa imi lasi un comentariu mai jos in care sa imi spuii parerea ta si daca consideri ca acest decalog poate fi de folos si altora, sa il imprastii mai departe.

Iti multumesc, si nu uita ca …

„DECIZIILE sunt importante atunci cand VREI sa o rupi cu trecutul,
ALEGERILE sunt esentiale cand vrei sa iti CREEZI viitorul.” ~ ANDY SZEKELY

Comments

About the Author Adrian Iacob

Online Business & Marketing Sr. Consultant, Strategist

follow me on: