Optimizare SEO: Cum să-ți optimizezi eficient conținutul

Shares
Ghid SEO optimizare continut

Optimizare SEO: Cum să-ți optimizezi eficient conținutul pentru prima pagină din Google

Probabil, că din moment ce scrii un articol, îți dorești să fie fie bine clasat de Google astfel încât să fie indexat ușor pe prima pagină, nu-i așa? Vrei articolul să atragă mii de vizitatori pe site-ul tău fără a fi nevoit să plătești pentru asta.

Ei bine, optimizarea SEO a conținutului unui site reprezintă fundația acelui site și constă, în principal din calitatea textului. Dacă, până în urmă cu niște ani mai existau „artificii” și „scurtături” care păcăleau algoritmul Google pentru a poziționa un site, acum, odată cu apariția AI, conținutul de calitate este cel care primează și de care ai nevoie cu adevărat.

Acum, fă un scurt exercițiu și imaginează-ți site-ul tău pe prima pagină a căutărilor Google. Cum te face să te simți, oare?…🤔

Acest lucru va putea deveni posibil de îndată ce vei adopta cele câte reguli generale de bune practici pentru conținut eficient SEO și le vei transforma într-o rutină zilnică.

REGULI GENERALE PENTRU CREAREA ORICĂRUI TIP DE CONȚINUT

REGULA #1: Calitate mai multă decât cantitate

Prima și, cea mai importantă regulă în optimizarea eficientă a oricărui tip de conținut pe site (text, video, audio) este livrarea unui conținut valoros. Bineînțeles, acesta este și va fi mereu un termen subiectiv pentru că se referă la percepții, emoții, sentimente, nevoi.

Dar, pentru a avea o poziție cât mai ridicată în clasamentul motoarelor de căutare, trebuie să oferi semnale clare și indicii vizibile. Acestea vor transmite că valoarea conținutului din paginile site-ului tău este mult mai mare decât a competitorilor tăi.

Desigur, există multe strategii, tactici și sfaturi în acest sens, dar primul și cel mai important lucru cu care să pornești în minte este că motoarele de căutare vor prioritiza mereu acele paginile cele mai valoroase dintre cele relevante.

REGULA #2: Scrie conținut pentru cititor

Deși atunci când vine vorba de consumul de conținut, materialele scurte par a avea întâietate, materialele lungi pot livra mult mai multă valoare. (Vezi articolele scrise de Daniel Zărnescu, un video sau un podcast)

Nu există reguli stricte pentru a scrie un articol foarte bun, dar există reguli de bune-practici de care trebuie șă ținem cont, noi, ca și creatori. Pentru că boții algoritmii motoarelor de căutare vor ține cont acestea, chiar dacă noi le ignorăm.

Și ne vor penaliza paginile site-ului sau le vor indexa, astfel încât să ajungă în fața a cât mai multor utilizatori!😉

Folosirea unui anumit Font, scrierea cu caractere aldine, lizibilitatea (ușurința cu care e citit un text), lungimea frazelor și modul de exprimare – contribuie la realizarea unui conținut atractiv. Și crează un fel de… Identitate Vizuală. Sau manual de brand.

Apoi, d.p.d.v. SEO, titlul, subtitlu, primul paragraf, crearea unor legături interne cu pagini ce au conținut complementar, listarea anumitor elemente, folosirea cuvintelor cheie, calitatea imaginilor – pot contribui la poziționarea pe prima pagină în Google.

Primul paragraf – elementul CHEIE care atrage atenția

Importanța primului paragraf este crucială! Acest element cheie este ca un „cârlig” care, trebuie gândit și formulat cu atenție pe nevoile potențialilor vizitatori.

Poate răspunde, într-o frază scurtă așteptările lor? Îi poate convinge să citească în continuare textul (sau să urmărească un video) astfel încât să nu părăsească site-ul?

Primul paragraf este oglinda întregului conținut și o punte între tine și vizitatorii tăi. Din acest motiv, frazele neașteptate care conțin idei relevante sunt cele care vor capta atenția și vor câștiga simpatia utilizatorilor. Este evident că oamenii nu au timp. Primele cuvinte ale articolului sau conținutului tău trebuie să fie foarte clare, concise și structurate logic pentru a nu speria utilizatorul și a nu-i complica experiența.

În ciuda dorinței de a impresiona potențialii vizitatori folosind formule specifice, primul paragraf ar trebui să rămână extrem de relevant și informativ. Includeți un scurt plan de conținut și inserați întotdeauna cele mai importante cuvinte cheie.

REGULI DE BUNE PRACTICI PENTRU SCRIEREA ȘI PUBLICAREA UNUI ARTICOL BINE OPTIMIZAT SEO

Acum, având în minte informațiile de mai sus, să vedem ce pași trebuie respectați în scrierea unui articol, astfel încât să ajungă pe primele pagini Google. Ei bine, postarea unui articolul pe blog, reprezintă o altă acțiune care trebuie să țină cont de anumite reguli de indexare și optimizare SEO:

Meta Titlul

Sau meta title, este titlul care apare în Google pentru fiecare pagină din site. Acesta are un rol important deoarece îi comunică algoritmului și roboților care inspectează pagina, despre ce este vorba. Trebuie să fie scurt, de impact, puternic și să țină cont de cuvintele cheie relevante pentru articol.

Meta Descrierea

Meta descrierea este atributul HTML care oferă un rezumat al articolului sau o explicație concisă a acestuia. Este bucățica de text ce apare sub URL la căutări în Google și are un rol important în rata de click (CTR). Google este cel care decide ce text să apară, fie cea setată ca meta descriptiere, fie o un alt fragment din conținutul de pe pagină pe care îl consideră mai relevant pentru cuvântul cheie după care s-a făcut căutarea.

După cum știm cu toții, în care un utilizator tastează un cuvânt cheie în căsuța de căutare (cuvânt pentru care e interesat să afle mai multe, algoritmul îi oferă un număr de rezultate. Cu URL-uri, titluri, și meta descrieri. Iar utilizatorul le scanează, le analizează și în 2-3 secunde decide dacă o anumită pagină îi poate oferi, sau nu. informațiile de care are nevoie.

Din acest motiv este foarte important ca meta descrierea trebuie să fie una captivantă, succintă ca informație, și atractivă pentru căutător. Cu cât mai mulți utilizatori o găsesc relevantă, vor da click și vor interacționa cu pagina. Iar algoritmul va vedea conținutul ca fiind relevant și îl va împinge cât mai sus în fața căutătorilor.

Headings

Titlul (H1) și subtitlurile articolului de pe pagină au un dublu rol: 1) în a ajuta roboții să identifice cât mai ușor subiectul paginii și 2) rol de structurare a articolului din pagină pentru utilizatori. Și aici, sunt câteva reguli generale de care e bine să ții cont atunci când le folosești:

  • Alege să ai un singur H1 pe pagină, iar acesta să descrie conținutul articolului
  • H1 să fie cât mai apropiat de <body>
  • Fii atent ca Heading-urile să conțină acel element unic al paginii

Structura URL-urilor

Un URL corect structurat oferă informații esențiale, utilizatorilor și motoarelor de căutare despre ce este vorba pe pagina de destinație. Reguli de bază pentru URL-uri: să fie simple, concise, relevante, cât mai scurte, să nu conțină majuscule, să se folosească cratime “-” pentru a separa cuvintele.

Tag-ul canonical

Tag-ul canonical, denumit și rel canonical, transmite motoarelor de căutare care versiune a unei pagini să o afișeze în rezultatele de căutare, atunci când există pe site mai multe pagini cu URL similar, dar cu conținut identic (duplicat) sau foarte similar.

Adăugarea unei Imagini reprezentative cu Atributul ALT

Atributul ALT oferă un text alternativ pentru o imagine, pentru cazul în care utilizatorul, din anumite motive, nu îl poate vizualiza din diverse motive. Altfel spus, atributul ALT descrie imaginile de pe site și se adaugă în codul HTML la fiecare imagine în parte. Este important pentru că:

  • ajută motoarele de căutare să indexeze corespunzător imaginile, oferind o descriere a acestora
  • în cazul în care o imagine nu se încarcă (din cauza unei conexiuni mai lente), atunci o să apară textul completat în acest atribut
  • sunt utile pentru nevăzătorii care utilizează cititoare de ecrane pentru a înțelege ce conține imaginea

Meta Tags

Meta tag-urile sunt cheile vitale pentru SEO, deoarece oferă motoarelor de căutare informații esențiale despre relevanța și conținutul articolului. Astfel, adăugarea etichetelor meta tag ajută motoarele de căutare să identufice și să clasifice o pagină în rezultatele căutărilor pe baza unor cuvinte-cheie specifice (keywords), îmbunătățind vizibilitatea și posibilitatea de a fi descoperit și indexat.


Rezumând ce am spus până aici, scrierea unui articol bine optimizat dpdv SEO, odată cu publicarea trebuie:

  1. să aibă un Titlu UNIC și descriptiv, scurt, de impact, să țină cont de cuvintele cheie relevante pentru articol – max. 65 caractere
  2. URL-ul să fie relevant, cât mai scurte, dimplu și concis, să nu conțină majuscule, să se folosească cratime “-”
  3. cel putin 1-2 cuvinte cheie ale site-ului să se regăsească în subtitlu și în primele 200 cuvinte ale textului
  4. conținutul articolului să fie optimizat în jurul cuvântului cheie principal și a tuturor cuvintelor cheie asociate (cum ar fi variațiile și sinonimele), toate, legate între ele.
  5. pentru că ne dorim ca pagina cu articolul scris să apară în rezultatele căutării pentru cuvinte din aceeași familie, este nevoie de suficient text. Recomandat, nu mai puțin de 2200 – 2300 de cuvinte
  6. articolul să fie structurat pe secțiuni și subsecțiuni (sau liste)
  7. fiecare secțiune a textului care are mai mult de 300 de cuvinte să fie separată de un subtitlu
  8. frazele și propozițiile să nu conțină mai mult de 20 cuvinte
  9. să fie adăugate link-uri interne si externe (către articole din site, ce au o legătură cu tema articolului și către pagini externe. Despre link-uri intrene si externe, mai multe aici.
  10. să se adauge Etichete Meta Tags (keywords)
  11. să se adauge o Imagine reprezentativă cu Atributul ALT și dimensionată conform template-ului

FOARTE, FOARTE IMPORTANT: fiecare articol să se încheie cu un CTA (call to action) aliniat cu obiectivul dorit!

În concluzie,

atunci când vine vorba de a scrie un articol bine optimizat care să fie indexat de motoarele de căutare, trebuie să ții cont de anumite reguli de bună practică. Pe care le poți transforma într-un checklist, dacă îți este mai ușor. Pentru că într-o lume în care tot mai multe afaceri își desfășoară activitatea online optimizarea conținutului unui site pentru motoarelor de căutare (SEO) a devenit o componentă esențială a oricărei strategii de marketing digital.

Un blog cu articole bine scrise și optimizate SEO poate ajuta la îmbunătățirea vizibilității afacerii, atragerea în permanență de trafic (potențiali clienți) și creșterii autorității website-ului. Iar asta conduce la creșterea conversiilor și, implicit a profitului.

Btw, dacă timpul nu îți permite să faci tu SEO sau să creezi conținut, atunci este recomandat să apelezi la agenții și copywriteri cu experiență dovedită prin practică. Precum Agenția Go4Success Online despre care poți afla mai multe aici.

Comments

About the Author Adrian Iacob

Online Business & Marketing Sr. Consultant, Strategist

follow me on: