Povestea ritualului anual al lui Roger Federer

Shares

Marele tenismen Roger Federer, la 37 de ani, continuă să uimească lumea tenisului adăugându-și în palmares record după record.

Astfel, în urmă cu o săptămână, Roger și-a consolidat cel de-al 101-lea titlu în carieră prin câștigarea Open-ului de la Miami. Jimmy Connors este singurul jucător care îl „bate” la acest moment pe elvețian, fiind deținătorul a 109 titluri de campion!

Deși nu îl vedem prea des pe ternurile de dublu, totuși, 8 dintre aceste titluri le-a câștigat la dublu. Pe lângă acestea, Roger Federer mai are 20 de titluri de Grand Slam și 27 de titluri ATP Masters 1000.

A mai câștigat atât Basel, cât și la Halle de 9 ori; a câștigat la Wimbledon și în Dubai de 8 ori; a câștigat la Cincinnati de 7 ori și are 7 titluri de campion la Australian Open.

Prin toate aceste victorii Roger Federer și-a consolidat titlul de cel mai mare jucător de tenis din toate timpurile iar numele său este asociat cu cel al „băieților buni”. Asta, pentru că pe tot parcursul carierei sale și-a tratat mereu adversarii cu bunătate și respect.

Din acest motiv, povestea uimitoare pe care o vei citi în cele ce urmează nu ar trebui să te surprindă….

Din 2002, la Australian Open un cuplu în vârstă însoțește mereu echipa tehnică a lui Federer în tribune iar motivul pentru care o face te va determina să îl respecți mai mult pe marele tenismen, decât o faci acum.

Am găsit această poveste relatată de Sachin Kalbag, editor la publicația The Hindu și vreau să ți-o împărtășesc și ție:

…În fiecare an, la Australian Open, în spatele coach-ului lui Roger Federer (mai înainte Edberg și acum Ivan Ljubicic), stă un cuplu în vârstă. Cuplul, cunoscut drept fani devotați ai lui Federer, este format din Bob și Diana Carter, părinții primului său antrenor internațional, australianul Peter Carter.

Federer avea doar nouă ani când Carter l-a luat sub aripa sa. În data de 1 august 2002, s-a întâmplat o tragedie teribilă, Peter Carter decedând împreună cu soția sa, într-un accident de mașină, în timp ce călătoreau în vacanță în Africa de Sud.

Trei motive îl îndemnase pe Peter să plece în acea vacanță:

  • o lună de miere întârziată cu soţia lui, Silvia von Arx,
  • pentru a sărbători vindecarea acesteia de cancer și,
  • faptul că 31 iulie era ziua ei de naștere.

Ea călătorea în maşina dinaintea celei în care se afla Carter. Când se aflau pe un pod, un microbuz a apărut din sens opus, cu viteză şi maşina lui Carter a trebuit să facă un viraj brusc pentru a-l evita, a trecut prin parapet şi a aterizat în râul de dedesubt. Raportul poliţiei spune că şoferul, un sud african, şi Carter “au decedat instantaneu când acoperişul vehiculului  a fost strivit”. . . Peter avea doar 37 de ani!

Federer cu viitorul său antrenor, Peter Carter

Povestea spune că Federer (la vârsta de 21 de ani când a aflat vestea), a fost atât de afectat de moartea antrenorului său, încât a alergat toată ziua pe străzile din Toronto (unde juca în acea zi), plângând în hohote pentru că…
el recomandase Africa de Sud ca destinaţie pentru vacanţă.

Sunt şocat şi foarte trist”, a spus Roger atunci. “Peter a fost un prieten apropiat. Am fost împreună în fiecare zi când eram copil. Peter era foarte calm, dar foarte amuzant, cu un simţ al umorului tipic australian. N-aş putea să-i mulţumesc destul pentru ce a făcut pentru mine. Datorită lui am tehnica şi calmul pe care le am. Nu a fost primul meu antrenor, dar a fost adevăratul meu antrenor. M-a cunoscut bine şi mereu a ştiut ce era mai bine pentru mine

Carter simțise geniul lui Federer încă de la o vârstă fragedă și era hotărât să facă din el un jucător de primă mărime. Nu a fost primul său antrenor, ci cel care l-a scos pe Roger din obscuritate relativă din Basel, Elveția, și l-a adus în pragul măreției internaționale.

Reputatul antrenor şi analist Darren Cahill, fost antrenor al Simonei Halep, a crescut cu Carter în Adelaide. Într-un interviu recent spunea că

Nicio zi nu trece fără să mă gândesc la Carts. A fost un prieten loial. Un tip pe care puteai să contezi pentru sfaturi clare şi curajoase. Era însă foarte grijuliu cu lucrurile care-l priveau personal. Ştia asta şi deseori glumea pe seama lui, făcându-ne să râdem. Aşa era Peter. Era genul de om care se ducea să facă water-ski cu dopuri în urechi, de frică să nu-şi afecteze timpanele. Şi apoi lua o căzătură şi ieşea din apă cu ambele timpane perforate, cu apa ieşindu-i pe nas, dar cu un zâmbet larg pe faţă

Roger Federer alături de Simona Halep după câştigare trofeului de la Roland Garros

Cel de-al 18-lea tiltu al lui Federer a fost semnificativ din cauza datei când a fost câştigat: 1 august 2004. Purtând un tricou negru, senin şi-n acelaşi timp motivat până-n vârful unghiilor (acum erau ambele posibile), Roger Federer l-a distrus pe Andy Roddick în două seturi după care a declarat: „Îi dedic acest titlu lui Peter – şi numai lui!

Începând cu 2005, în fiecare lună de decembrie, Federer le trimite părinților lui Peter, Bob și Diana, un email cu detaliile zborului din Adelaide la Melbourne, biletele de avion la clasa I, rezervări pentru masă, băuturi și cazare la hotelul la care stă Roger Federer și, bineînțeles, bilete la toate partidele turneului de la Melbourne.

Bob şi Diana sunt invitaţii de onoare ai lui Roger Federer la Melbourne Park în fiecare an. Participă la petrecerile de sărbătorire ale victoriilor şi cele de consolare după înfrângeri. Şi vorbesc despre Peter.

Ei spun că văd în Roger pe fiul lor, Peter.

Ne face mereu plăcere să fim acolo”, spune Bob. „În fiecare an mergem pe cheltuiala lui, are grijă de absolut tot. Sper că ştie că apreciem foarte mult. La început stăteam două săptămâni, dar era prea obositor pentru noi. Acum mergem doar la finală

Roger Federer nu uită niciodată rolul pe care l-a avut familia Carter în viața și ascensiunea sa profesională. Prin acest gest, Roger dovedește încă o dată nu doar că este unul dintre cei mai mari sportivi ai tuturor timpurilor care a călcat pe un teren de tenis, ci că este și un suflet mare care își amintește mereu de oamenii care au avut un anumit impact în viața sa!

Ce jucător mare, ce om dar mai ales ce suflet deosebit!

Comments

About the Author Adrian Iacob

Online Business & Marketing Sr. Consultant, Strategist

follow me on: