STEVE JOBS – Celebrul discurs de la Universitatea Stanford din 2005

Share

În anul 2005, Steve Jobs a fost invitat de Universitatea Stanford sa tina discursul de la finalul anului universitar. Acesta a durat 15 minute ai a ramas în istorie.

Desi nu a absolvit nicio facultate si nici nu a avut in intentie asta, Steve Jobs le spune celor prezenti trei povesti interesante:

Prima poveste este despre a conecta anumite puncte.
A renuntat la Colegiul Reed dupa 6 luni, dar a ramas la cursuri înca 18 luni pâna sa renunte definitiv. De ce a renuntat?

Povestea este de la începutul vietii sale când mama biologica, fiind foarte tânara,  a renuntat la Steve. Si-a dorit sa-l dea spre adoptie unor parinti cu facultate, însa nu s-a întâmplat asa. Mama adoptiva nu a absolvit facultatea, iar tatal adoptiv nu avea nici liceul terminat. L-au adoptat pe Steve promitându-i mamei naturale ca baiatul va merge la facultate.

17 ani mai târziu, Steve Jobs a început facultatea, însa a ales ”cu naivitate” o facultate extrem de scumpa si toate economiile parintilor fara studii superioare erau cheltuite pe scolarizare. Steve povesteste ca dupa 6 luni nu a înteles valoarea investitiei si a renuntat.

Nu stia ce avea sa faca în continuare, însa la maturitate, Steve Jobs a spus ca a fost una dintre cele mai bune decizii ale sale. De ce?

Pentru ca în momentul în care a parasit cursurile obligatorii, a putut sa frecventeze cursurile care îl interesau cu adevarat.Steje-Jobs-Universitatea-Stanford-2005-descopera.info_-300x220

Astfel, s-a înscris la un curs de caligrafie. si a învatat despre fonturile Serif si Sans Serif, despre modificarea spatiilor între diferite combinatii de litere si despre ce înseamna o caligrafie minunata. Nu s-a gândit niciodata ca asemenea lucruri ar putea avea o aplicabilitate practica în viata reala.

Zece ani mai târziu, a proiectat toate aceste lucruri în primul computer Macintosh. A fost primul computer cu un tipar frumos al literelor. Daca nu s-ar fi înscris la acel curs de caligrafie, Mac nu ar fi avut fonturi multiple sau ele nu ar fi fost propor?ional aranjate.

Steve Jobs spune ca ”Windows-ul a copiat Mac-ul si astfel, este posibil ca aceste fonturi sa nu fi existat vreodata” .

Si mai spune ca, daca nu ar fi renuntat la facultate, nu ar fi urmat acel curs de caligrafie. Binenteles, admite si faptul ca atunci ar fi fost imposibil sa conecteze punctele uitându-se în viitor, dar a fost foarte clar zece ani mai târziu.

”Nu poti conecta punctele privind înainte, ci doar privind înapoi. Trebuie sa ai speranta ca punctele se vor conecta la un moment dat în viitorul tau. Trebuie sa crezi în ceva, tupeul tau, destinul tau, viata, karma, orice. Având în vedere ca punctele se vor conecta undeva pe parcursul drumului îti va da încredere sa-ti urmezi inima chiar daca te abate de la drumul pe care merg toti. si asta face toata diferenta”.

A doua poveste este despre dragoste si esecuri.
Spune despre el  ca a fost norocos ca a gasit devreme în viata ceea ce îi placea sa faca.

A început Apple împreuna cu Steve Wozniak (Woz) în garajul parintilor lui când avea 20 de ani. Au muncit mult si în 10 ani, Apple a crescut de la o societate într-un garaj, la o societate ce valora 2 miliarde de dolari, având peste 4000 de angajati. Avea 30 de ani.

Tot atunci a fost concediat de la compania pe care el însusi a fondat-o. Motivul principal a fost viziunea diferita dintre el si un angajat al companiei pe care însusi Jobs l-a angajat. Consiliul director Apple a luat partea angajatului si Steve Jobs a fost concediat.

Steve Jobs povesteste ca a fost un moment devastator. Simtea ca este un ratat vizibil, ca a dezamagit o întreaga generatie de antreprenori. si-a cerut scuze de la David Packard si Bob Noyce ca a dat gres atât de grav.

Apoi, a început sa realizeze ca înca iubea ceea ce facea. Si a decis sa o ia de la început. Nu si-a dat seama atunci, dar faptul ca a fost dat afara de la Apple a fost cel mai pun lucru care putea sa i se întâmple. Luând-o de la început si fiind mai nesigur de tot, a intrat într-una dintre cele mai creative perioade din viata.

În urmatorii cinci ani, a fondat companiile NeXT si Pixar si s-a îndragostit de o femeie minunata ce i-a devenit sotie.

Pixar a realizat primul film de animatie pe calculator, Toy Story, care este cel mai renumit studio de animatie din lume.

NeXT a fost cumparata de Apple, Stebe Jobs s-a întors la Apple, iar tehnologia dezvoltata la NeXT sta la baza actualei tehnologii Apple.

Steve Jobs este sigur ca nimic din toate acestea nu s-ar fi întâmplat daca nu ar fi fost concediat de la Apple.

”Câteodata viata te loveste în cap cu o caramida. Nu-ti pierde credinta. Sunt convins ca singurul lucru care m-a facut sa continui a fost faptul ca iubeam ceea ce faceam. Trebuie sa-ti dai seama ce e ceea ce iubesti. Iar asta e la fel de adevarat pentru viata profesionala ca si pentru partenerii de viata. Munca îti va ocupa o mare parte din viata si singura cale de-a fi cu adevarat satisfacut este sa faci ceea ce tu consideri ca e o munca minunata. Daca nu ati gasit-o înca, în continuare cautati si nu va resemnati”.

A treia poveste este despre moarte.
S-a întrebat în fiecare dimineata: ” daca azi ar fi ultima zi din viata mea, as vrea sa fac ceea ce urmeaza sa fac azi?”. Daca raspunsul este ”nu” pentru mai multe zile la rând, stia ca trebuie sa schimbe ceva. ”Aminteste-ti ca vei muri!” este cea mai buna metoda pe care o cunostea de a evita capcana care te face sa crezi ca ai ceva de pierdut. ”Esti deja dezbracat si nu ai niciun motiv sa nu-ti urmezi inima”.

În anul 2004 a fost diagnosticat cu cancer la pancreas. Doctorii i-au spus ca mai avea de trait între 3 si 6 luni. Mesajul pentru Steve Jobs a fost ca trebuie sa-si faca ordine în viata. Ceea ce ar fi putut face în zece ani acum o facea în sase luni. Însemna ca trebuie sa spuna ”la revedere”. Din fericire, forma de cancer de care suferea a fost operabila, ceea ce i-a prelungit viata cu înca 7 ani.

Steve Jobs spune despre acea perioada ca nimeni nu doreste sa moara, nici cei care vor sa ajunga în Rai. Cu toate acestea, moartea este destinatia pe care o împartim cu totii.

Moartea este destinatia pe care o împartim cu totii. Nimeni nu a scapat de ea pentru ca Moartea este, foarte probabil, cea mai buna inventie a Vietii. Este Agentul de schimbare a Vietii”.

Au ramas în istorie cuvintele sale de la finalul discursului:

”Timpul vostru este limitat, asa ca nu-l irositi traind în locul altcuiva.
Nu fiti prinsi în dogme, care înseamna sa traiti cu rezultatele gândirii altor oameni.
Nu lasati zgomotul creat de opiniile altora sa va distraga de la vocea voastra interioara.
Si cel mai important, aveti curajul sa va urmati inima si intuitia. Ele stiu, cumva, ceea ce vreti sa deveniti cu adevarat. Tot restul este secundar.

Ramâneti flamânzi. Ramâneti nebuni”.

 

Comments

About the Author Adrian Iacob

Online Business & Marketing Sr. Consultant, Strategist

follow me on: