Traind in vremurile pandemiei de… #Coronavirus

Shares
on living in an atomic age cs lewis

C. S. Lewis despre bomba atomică și legătura cu #Covid-19

Duminică 8 Martie, s-a dat primul comunicat oficial privind primele măsuri de prevenție împotriva înfestării cu noul virus COVID-19 (sau Coronavirus).

Însă în ciuda tuturor măsurilor luate și a recomandărilor făcute, au început s-apară primele victime iar numărul persoanelor infectate crește de la o zi la alta…

Starea de frica, deși mascată în fel și chip, crește și ea… Nemaivorbind de incertitudinea legată de ceea ce va urma sau de direcția în care mergem…

La această stare mai contribuie (cum se putea altfel!) și știrile de tip fake news ce se share-uiesc mai repede ca virusul în sine.

Pentru ca cineva să fie infectat “cu frică”, este suficient să se întâlnească cu un fake news”, spune în filmul Contagion (2011) un oficial al ministerului Sănătăţii, jucat de Laurence Fishburne.

Având acum mai mult timp de reflexie și căutând să-mi găsesc și eu un echilibru emoțional, mi-am amintit de un eseu scris în 1948 de C. S. Lewis* intitulat, On Living in an Atomic Age.

Iată pe scurt povestea acestui eseu:

În umbra războiului rece, scriitorul a fost solicitat să-și exprime un punc de vedere asupra modului în care umanitatea ar trebui să trăiască într-o epocă atomică. (Se întâmpla la scurt timp după lansarea bombelor atomice de la Hiroshima și Nagasaky)

Probabil că mulți dintre noi am uitat de frica nimicitoare care a cuprins atunci lumea. Mulți dintre cei mai tineri nu știu nici despre ce e vorba! Printre cei mai în vârstă însă, mai sunt cu siguranță destui care să-și aducă aminte de acea nenorocire.

La acel moment forța terifiantă a energiei declanșată de bomba nucleară a făcut ca ideea de evoluție ulterioară a umanității să pară puțin plauzibilă iar viitorul era unul incert. Sau, cel puțin, așa au crezut oamenii.

Ca răspuns la astfel de sentimente, în eseul On Living in an Atomic Age, Lewis încadrează bomba atomică ca pe o revelație. Ca pe o apocalipsă care a reușit să dezvăluie omenirii cât de fragilă este și.. a fost din totdeauna! Bomba atomică, scria Lewis, ne-a servit pentru „a ne aminti cât de puternic poate fi afectată lumea în care trăim, o lume care înainte de 1914 a trăit o perioadă prosperă, de care am început să uităm. Amenințarea iminentă a dispariției omului pe-această planetă frumoasă ne-a trezit atunci dintr-un ‘vis mărunt', neînsemnat, pentru ca abia acum să putem începe să vorbim despre realitățile cotidiene”.

Mai înainte de a vă invita să lecturați textul eseului „On Living in an Atomic Age”, scris de CJ Lewis în original, concluzia mea este că

… este suficient să înlocuiești în text „Atomic bomb” cu „COVID-19” mesajul rămâne același. Astăzi este Coronavirus, mâine poate fi altceva! Indiferent însă de ce va fi e bine să ne amintim mereu mesajul iconic din serialul SF Battlestar Galactica (Războiul galactic) „Toate acestea s-au întâmplat și înainte. Toate acestea se vor mai întâmpla, din nou…”

In one way we think a great deal too much of the atomic bomb. “How are we to live in an atomic age?” I am tempted to reply: “Why, as you would have lived in the sixteenth century when the plague visited London almost every year, or as you would have lived in a Viking age when raiders from Scandinavia might land and cut your throat any night; or indeed, as you are already living in an age of cancer, an age of syphilis, an age of paralysis, an age of air raids, an age of railway accidents, an age of motor accidents.”

In other words, do not let us begin by exaggerating the novelty of our situation. Believe me, dear sir or madam, you and all whom you love were already sentenced to death before the atomic bomb was invented: and quite a high percentage of us were going to die in unpleasant ways. We had, indeed, one very great advantage over our ancestors—anesthetics; but we have that still. It is perfectly ridiculous to go about whimpering and drawing long faces because the scientists have added one more chance of painful and premature death to a world which already bristled with such chances and in which death itself was not a chance at all, but a certainty.

This is the first point to be made: and the first action to be taken is to pull ourselves together. If we are all going to be destroyed by an atomic bomb, let that bomb when it comes find us doing sensible and human things—praying, working, teaching, reading, listening to music, bathing the children, playing tennis, chatting to our friends over a pint and a game of darts—not huddled together like frightened sheep and thinking about bombs. They may break our bodies (a microbe can do that) but they need not dominate our minds.

On Living in an Atomic Age(1948) in Present Concerns: Journalistic Essays

Voi încheia acest articol (care apropo, nu are nimic de-a face cu marketingul!) 🙂 cu un gând pentru weekend care se vrea de fapt o variantă reformulată dată de C.S. Lewis pentru Covid-19.

Omul e tare ca piatra dar fraged ca roua...” – Mama

„Acesta este primul lucru care trebuie făcut: să nu cădem pradă fricii și să tragem cu toții acum, când suntem la greu. O astfel de pandemie ne face să fim conștienți de cât de fragilă și efemeră ne este viața. Dacă tot va fi să fim răpuși de un virus, atunci să-l lăsăm să vină și să ne găsească făcând lucruri sensibile și umane. Cu suflet cald și cu generozitate.

Să căutăm să facem dintre acele lucruri pentru care mereu nu aveam timp si să redescoperim cititul, plăcerea de a desena, de a asculta un concert sau a vedea un film, de a sta de vorbă pe-ndelete cu copiii, cu partenerul de viață, cu prietenii (folosind tehnologia, bineînțeles)… și câte altele nu se pot face în loc să stăm toată ziua cu gândul la coronavirus!

Ar putea să ne sfâșie corpul de durere (un virus poate face asta), dar nu trebuie să îi dăm voie să ne domine mintea.

  • Clive Staples Lewis a fost un scriitor și cadru universitar irlandez, cunoscut pentru scrierile sale despre literatura medievală, apologiile creștine, lucrări de critică și romane de ficțiune, printre cele mai cunoscute fiind ciclul narativ pentru copii: Cronicile din Narnia.

Comments

About the Author Adrian Iacob

Online Business & Marketing Sr. Consultant, Strategist

follow me on: