James Altucher – Ce am invatat de la Tony Robbins

Shares

Chiar daca este nascut pe 29 februarie, in fiecare an in preajma zilei de nastere – Tony Robbins si-a facut un obicei de a face o scurta pauza de evenimente si de a se ocupa personal de cauze umanitare.

Nici in acest an Tony nu si-a incalcat obiceiul, mai ales ca a planificat lansarea celei de-a doua carti de educatie financiara si investitii, Unshakeable (care, apropo, este continuarea „MONEY Master the Game: 7 Simple Steps to Financial Freedom” , tradusa in limba romana, „BANII – Stapaneste Jocul).

Cu aceasta ocazie, in pauza dintre doua interviuri pe la televiziuni, James Altucher,  un antreprenor si autor american care a infiintat mai mult de 20 de companii, precum Reset Inc. și StockPickr si afirma ca a esuat cu 17 dintre ele – s-a tinut de Tony si a inregistrat un podcast de ” 60 min. pe care l-a publicat pe site-ul sau, www.jamesaltucher.com.

Materialul de mai jos, este traducerea si adaptarea in limba romana a lectiilor invatate de Altucher du ocazia inregistrarii podcast:

*****

„Îmi dau seama că ești foarte energic”, spune inginerul de sunet privindu-l pe Tony, „ dar când lovești pupitrul cu palma sună de parcă întreaga încăpere se clatină”.

În 220 de podcasturi pe care le-am făcut a fost pentru prima dată când inginerul de sunet a întrerupt discuția.

„Ok, ok, nici o problemă” – spune Tony.

„Nu vreau să pun frână energiei discuției” – spune inginerul de sunet.

„Nu-ți face griji, totul e în regulă”  – spune Tony.

Apoi inginerul de sunet a ieșit din cabină…

Tony continua să lovească pupitrul. În afara încăperii oamenii credeau probabil că la un moment dat, Tony se va cățăra pe masă, până la mine și să mă ia la bătaie. Dar a fost totul bine! 🙂

DAR…

… Am simțit că trebuie să mențin energia la un nivel înalt. Astfel că, în scurt timp ne-am trezit țipând unul la celălalt.

Tony se afla în fața mea datorită noii sale cărți, „Unshakeable”. Însă, am vorbit despre alte aproape o mie de subiecte…. Nu doar despre lumea financiară.

Ce lecții am învățat?

– ÎN FIECARE AN BURSA DE VALORI VA PICA CU 10%!!!

Acesta este un titlu grozav pentru ziare. Ele spun, „Lumea se sfârșește!” – și o spun în … FIECARE AN!

Și totuși, lumea nu se sfârșește. Niciodată nu a făcut-o! Nici în 2008. Chiar și în acest moment piața se află la un moment destul de sus.

Secretul cărții lui Tony este că ne arată aceste statistici, nu pentru ca tu să îți retragi banii ci pentru a NU INTRA ÎN PANICĂ.

Piața se mișcă mereu, ignoră știrile.

– TONY TE ÎNCARCĂ CU ENERGIE!

Înainte de podcast i-am spus lui Tony „hai să facem un clip haios”. Nu eram sigur că va fi de acord. L-am postat pe Instagram aici.

Tony te încarcă cu energie! Emană atât de multă energie încât aproape m-am bâlbâit. Iar când am făcut podcastul, am simțit că trebuie să țip și că trebuie să-mi ridic nivelul de energie pentru a putea face față.

Nu știu cum reușește el asta!

AȘADAR…!

L-am întrebat. Cum faci tu? Vreau să fiu și așa energic…

Spune-mi, te rog…

NU MĂ ÎNTREBA CUM … ÎNTREABĂ-TE … DE CE?

Într-un final a spus, „Termin-o cu întrebarea «cum să…». Nu-ți pune întrebări de genul «cum să…».”…

Mi-a spus, „Întreabă-te CE și DE CE? Care este rezultatul pe care îl voi obține? Care este scopul tău?

Ce te împinge să te dai jos din pat dimineața? Și ce ai de gând să faci după ce te dai jos din pat?

„Motivele contează și ele sunt cele care aduc energie!”

Mi-a spus: „Îmi place să aduc lumină în sufletul oamenilor. Asta, este ceea ce îmi dă energie!”.

*****

Când i-am aflat mai târziu agenda din acea zi, nu doar că avea planificat câte ceva pentru fiecare oră, dar era ți ZIUA LUI de naștere….

Tony aduce și te încarcă cu energie pozitivă!

NEGOCIAZĂ-ȚI AȘTEPTĂRILE PENTRU A LE SCHIMBA ÎN APRECIERI!

Acest lucru este element critic pentru a-ți aduce o stare de bine. Nu te aștepta ca lumea să îți ofere fericirea…

De fiecare dată când te găsești alunecând către o așteptare, înlocuiește-o în mintea ta cu o apreciere. Găsește lucrurile pe care le apreciezi. Apoi acționează.

„E ca un antrenament”, am spus.

A lovit masa.

„Exact!”

MODELE

L-am întrebat, „Cum înveți lucruri noi?”

„Modele”, a spus.

Am zis, „Îmi imaginez că arăți bine pe scena unui eveniment de modă, dar te întreb serios.”

A râs, „Uite, când m-am documentat pentru BANII: Stăpânește jocul (MONEY: Master the Game) și apoi pentru noua mea carte, „Unshakeable”, nu am stat și am citit ziarul. Am fost cu o echipă de înregistrare și am intervievat 50 de miliardari cu privire la modul în care ei investesc. Am văzut ceea ce fac. Am studiat modul în care ei gândesc. Și am văzut dacă e posibil să disec în părți mici ceea ce am aflat pentru ca oricine să poată urma același proces. Pentru mine, știu că lucrul acesta funcționează. Când vreau să scriu, întotdeauna citesc înainte. Când vreau să vorbesc în public, mă uit la actori de stand-up comedy și la cântăreți mai întâi. Vreau să îmi dau seama cum cei mai buni oameni din lume fac ceva, pentru ca eu să pot face acel lucru la rândul meu la fel de bine.”

Acum când am nevoie de energie, mi-l imaginez pe Tony Robbins lovind pupitrul și pe inginerul de sunet rugându-mă să temperez situația.

NU AȘTEPTA PENTRU LIBERTATE

Învață cum să abordezi stresul. Aceasta e calea către libertate.

Mi-a oferit multe tehnici. Una dintre ele este să apreciezi lucrurile din jurul tău. Dar mai mult decât atât, a spus. „Arată oamenilor că îi apreciezi. Fă pași importanți în viața profesională, în carieră. Hrănește-ți mintea. Ajută pe cineva. Cultivă gânduri mărețe. Întărește-ți corpul. Fii activ!”

„Dacă nu faci nimic, nu înveți nimic.”

Cum faci acest lucru?

„Din nou «cum să». Trebuie să ai un scop emoțional. Ceva mai mult decât tu însuți. Scopul este «de ce?»”

Găsește un model pentru a realiza că ceea ce îți dorești poate fi obținut.

NU NEGOCIA CU MINTEA TA

Mi-a spus, „Zi-mi două lucruri de care te temi cel mai mult în viață.”

Nicio problemă, n-am ezitat. „Îmi fac griji constant de faptul că aș putea rămâne falit și că cineva m-ar putea înșela.”

„TOATĂ LUMEA SE TEME DE ACESTE LUCRURI!”, a spus! „Nu sunt grijile tale. Sunt grijile minții. Sunt în mintea oricui.”

„Nu te deranja să negociezi cu mintea ta. Este acolo să te protejeze, dar e obișnuită cu jungla de acum 50 000 de ani. Găsește lucruri care sunt mai mari decât tine. Fă din acele lucruri țelul tău. Motivul tău pentru a trăi. Ele se pot schimba între-timp, dar vor fi lucrurile care te vor conduce către libertate. Nu mintea ta.”

VIAȚA E PREA SCURTĂ PENTRU A SUFERI

„Am avut o intoxicație cu mercur anul trecut. Am avut și o problemă cu spatele care putea deveni critică. Dar m-am documentat cu tonele. Am vorbit cu mulți doctori și cu alți oamenii care aveau probleme similare. M-am ocupat de propriile mele probleme și nu le-am lăsat să mă doboare. Sunt responsabil să îmi aleg propria fericire”, a spus Tony.

Cred că parafrazez. Am vorbit despre atât de multe lucruri încât nu-mi amintesc totul. Uneori, când pregătesc un podcast, citesc multe cărți, urmăresc multe interviuri, notez lucruri și adun atât de multă energie pe care o folosesc în timpul podcastului și care piere ușor-ușor până la finalul discuției.

ESTE FOARTE GREU SĂ ÎL ÎNTRERUPI DE TONY ROBBINS

Omule, e greu. E ca și cum ai încerca să oprești un tanc. Cred că „abilitățile mele de întrerupere” s-au îmbunătățit în timpul acelei ore. Pur și simplu nu o puteam face la început. Dar, într-un final am fost nevoit să îl întrerup. A spus „Și președintele Clinton m-a sunat și…”

A trebuit să țip, „STOP!”

„Îmi vei spune până la urmă de ce naiba te-a sunat președintele?”

Și el a răspuns.

După ce Tony a plecat trebuia să ajung la aeroport. Abia șase ore mai târziu am simțit că încep să mă calmez. La aeroport am dat peste cineva din echipa lui Tony. Ea mi-a spus că lui Tony i-a făcut o reală plăcere podcastul. Nu știu dacă ea spune asta tuturor. Dar am fost fericit.

Eu știu că mie mi-a plăcut. Știu că am învățat multe lucruri. Știu că m-a făcut din nou să încep să mă gândesc de ce mă trezesc dimineața și ce scop emoțional măreț am.

Se schimbă zilnic. Dar este acolo. Trebuie să fie.

Astăzi a fost: Scrie acest articol!

Ah, și candidează ca Guvernator! Dar mai mult despre asta mai târziu.

 

James Altucher este autor, antreprenor de succes, investitor şi expert al șahului. Altucher este autorul cărților bestseller „Choose Yourself” (Alege-te pe tine însuți) alături de „The Choose Yourself Stories” (Alege-te pe tine însuți: Poveștile), „The Power of No” (Puterea lui Nu) și „Guide to Health” (Ghid pentru sănătate), iar în acelaşi timp a fondat și a condus peste douăzeci de companii, reușind să vândă multe dintre ele pentru milioane de dolari.

Altucher s-a ocupat de fonduri cu capital de risc și fonduri speculative, iar acum face parte din comitetele de conducere ale mai multor companii.

 

Comments

About the Author Adrian Iacob

Online Business & Marketing Sr. Consultant, Strategist

follow me on: