7 Lectii care pot determina o schimbare in viata si afacerea ta de la Walt Disney!

Shares

 “All our dreams can come true — if we have the courage to pursue them” – Walt Disney

 ( Toate visele noastre pot deveni realitate – daca avem curajul de a le  urma.)

In cursul saptamanii trecute m-am intalnit cu niste prieteni care mi-au povestit ca au  avut ocazia sa petreaca o saptamana intreaga la celebrul  Walt Disney World – Orlando ,  Florida. Mi-au povestit ca au profitat la maxim de zilele de vacanta, si alaturi de David-argintul viu, au vizitat, s-au bucurat si s-au distrat pe indelete de fiecare locusor si de fiecare curiozitate din parcurile Disney. Lucrul de care a fost cel mai surprins, dupa cum mi-a spus, a fost ca ta abia dupa a patra zi, si-a dat seama ca nu este prea greu de viziunea si inventivitatea fondatorului parcului – Walt Disney.

Walter Elias “Walt” Disney”, este un nume atat de cunoscut, de la cei mai mici si pana la cei de varsta a treia, incat nu mai are, cred nevoie de nici o prezentare.  Producator de film , animator , antreprenor , artist , regizor, scenarist , actor de voce , simbol international si filantrop . Walt Disney a fost mai inainte de toate un vizionar , un visator si unul dintre cei mai mari creatori din lume – creatorul celui mai mare parc tematic, atat pentru copii dar si pentru noi, cei maturi – Disney World, cunoscut sub numele de Disneyland.

La Orlando, in Florida nu am ajuns, eu am vizitat doar parcul Disneyland din Paris, insa, in urma discutiilor cu prietenilor mei, am tras concluzia ca Disneyland este locul ideal dedicat viseloror concrete care au creat faima Americii.

Povestea omului al carui nume multi il confunda cu numele personajelor de desene animate pe care le-a creat, ne-a lasat o gramada de lectii din care pot invata atat cei mici, cat si cei mari, Toate, lectii de viata, si de succes! Sunt atat de multe incat greu mi-a fost sa ma opresc doar la 7 lectii care, recunosc, mi-au fost revelate de prietenul meu.

Lectia 1. Orice este posibil – Anything is possible 

Walt Disney si Disney Worl reprezinta dovada ca poti incepe sa construiesti cu nimic, cu absolut nimic folosindu-ti doar imaginatia. Dupa cum se poate afla si din biografia sa, ingredientele lui Walt Disney pentru succes au fost dragostea si pasiunea pentru ceea ce facea impletite cu ambitia de a dovedi ca orice rste posibil!

Lectia 2. Adversitatea scoate totdeauna tot ce-i mai bun din tine –  Adversity always gets the best out of you

Dupa cum insusi Disney povesteste, cele mai marete idei au fost inspirate din dificultatile intampinate. „Toate imprejurarile potrivnice care le-am intalnit, toate obstacolele si necazurile din viata mea, m-au intarit. Voi nu realizati, dar uneori, un pumn in fata care face sa-ti sara dintii, poate fi cel mai bun lucru pentru tine” spune Walt intr-un interviu.

Calatorind cu trenul de la New York in California, Walt se confrunta cu un viitor incert. Pieduse aproape totul in aventura sa de animatie anterioara si pornise, totusi, spre o noua incercare. Personajul Mickey Mouse s-a nascut in timpul calatoriei cu trenul in mintea lui Walt dupa care a aterizat pe foile blocului de desen. Nascut dintr-o necesitate, micutul partener avea sa-l scape de griji pentru totdeauna. Ce  urmat, este istorie.

“I only hope that we never lose sight of one thing – that it was all, started by a mouse. ” (Singurul lucru care sper sa nu se uite niciodata este ca – totul a inceput doar cu un soricel) – Walt Disney

Lectia 3. Da frau liber  imaginatiei – Be a magnetic personality

Walt a fost poate unul dintre cei mai mari visatori care au existat vreodata. Disney World este un vis devenit realitate. Un loc facut din vise, un loc unde personajele de desene animate sunt vii, cu personalitate. O experienta mult mai mare decat viata!

“If you can dream it, you can do it” (Daca poti sa visezi, poti sa si realizezi) – Walt Disney

Oricine isi poate imagina un soarece sau un castel intr-un parc, insa necesita mult efort ca sa transpui visul in realitate. Iar Walt a fost unul dintre oamenii atat de exigenti incat nu era multumit pana nu se respecta in detaliu, rezultatele imaginatiei sale.

Lectia 4. Fii un om cu personalitate puternica – Be a magnetic personality

“You can dream, create, design and build the most wonderful place in the world, but it requires people to make the dream a reality” (Tu poti visa, crea desena si construi cel mai minunat loc din lume, dar in final, tot de oameni ai nevoie pentru a-ti transforma visul in realitate)– Walt Disney

Cheia succesului lui Disney  a fost capacitatea de a atrage oameni catre viziunea sa, ai motiva si ai inspira sa lucreze pentru el! Fiind un povestitor, el a „vandut” povesti oamenilor, acestia le-au „cumparat” si au devenit consumatori fideli. El a avut o misiune de indeplinit si a convins pe toti sa se alature misiunii sale , el a avut abilitatea de a crea si a inspira… Nimeni. din cei care au lucrat pentru Walt nu s-a simtit folosit sau manipulat, ci dimpotriva, s-au simtit onorati sa faca parte din acest vis si din aceasta viziune!

Lectia 5. : Fii un burete pentru idei – Be a sponge for ideas

Sunt un iubitor de natura si de peisaje frumoase, iar parcurile tematice m-au hranit mereu cu idei si cu informatii noi. Oriunde merg, incerc sa observ si sa asimilez orice detaliu, orice informatie oricat de nesemnificativa ar putea parea. Prietenul meu este la fel. Deh, pana la urma, cine se aseamana, se aduna, nu-i asa?

Imi povestea ca s-a intors din aceasta calatorie – fantastica, cum a numit-o, cu cateva idei revolutionare pe care abia asteapta sa le puna in practica. Si ascultandu-l mi-am amintit o alta expresie favorita a lui Walt Disney, “I’ve got lot of ideas. I haven’t worked them out and I haven’t proved them out. I carry ideas around my head for a long time” (Am o gramada de idei. Nu le-am concretizat si nici nu am dovedit viabilitatea lor. Sunt preocupat de ideile care imi vin in cap pe termen lung)

Este bine sa asimilezi, sau absorbi-cum zice Walt, informatii de oriunde mergi. Asta a facut el!

Lectia 6. Incearca sa-ti imaginezi viitorul –  Try to envision the future

Aceasta este una dintre calitatile cele mai importante ale antreprenorilor, iar Walt a fost, probabil, ccel ami mare futurist al tuturor timpurilor. El nu numai ca a prezis viitorul, ci si l-a facut sa se intample! A fost totodata atat un arhitect cat si un constructor al viitorului facand lucrurile sa se intample. A studiat cu atentie tendintele si perspectivelel de schimbare iar apoi a actionat asupra lor. A facut ca viitorul sa „”se intample”. EPCOT, orasul de maine, (una din temele parcului) reprezinta un simbol al viitorului si viziunii sale vis-a-vis de posibilitatile stiinte, explorarea spatiului si extinderea noilor frontiere.

Ce-ar fi daca ne-am pune mai des intrebarea pe care Walt si-o punea mereu,  “How about tomorrow ?”

Lestia 7. Fa din familie o prioritate – Make family your priority

“A man should never neglect his family for business” (Un om nu ar trebui sa isi neglijeze niciodata familia pentru afacere) spunea  Walt Disney si sunt in total acord cu el. Si conform principiului enuntat, Walt si-a condus viata si cariera. Walt a fost un familist convins, numele lui, Walt Disney, insemnand pentru majoritatea dintre noi – divertisment de familie. „Incepe de acasa, lucreaza acasa si aseaza familia pe primul plan” – asa ii placea lui Walt sa afirme adesea, si asa a si facut!

Disney World reprezinta minunata, o vacanta si o destinatie ce nu ar trebui sa lipseasca din agenda nimanui. Este singurul loc unde poti invata o multime de lucruri despre copilarie, povesti dar si despre afaceri sau antreprenoriat.  Si daca nu ai avut sansa sa vizitezi niciodata Disneylandul, te invit sa urmaressti un scurt documentar despre viata si activitatea lui Walt Disney dupa care sa faci un tur virtual si sa vizitezi o Disney's Hollywood Studios, o galerie interactiva intitulata: Walt Disney: One Man's Dream!

Iti urez vizionare placuta! Si mi-ar face o mare placere daca mi-ai lasa un comentariu mai jos prin care sa-mi spui daca ai fost(sau mai esti) un fan al desenelor animate. Si daca DA, ce personaje ti-au placut mai mult? Scrie-le mai jos si impartaseste-ti gandurile cu comunitatea.

O zi minunata!

File:Walt Disney, One Man's Dream entrance.jpg

 

Comments

About the Author Adrian Iacob

Online Business & Marketing Sr. Consultant, Strategist

follow me on: